De kleuren van de bevrijding
Het wandtapijt vertelt

Het wandtapijt en zijn personages online

Anto-Carte en De Wit vertellen niet alleen het verhaal van de Koning. Ze tonen eveneens de trots van de overwinnaars en de eerzucht van de militaire leiders. De afgematte koppen van de frontsoldaten resoneren met de uitputting van de gewone bevolking. Over dat alles kijken - hoog op de balkons - de notabelen, de diplomaten, de politici uit. Ook daar is het drama niet ver te zoeken.

De personages belichamen reële personen die (over)leefden tijdens de oorlog en aanwezig waren op die fameuze 22ste november. Tegelijk zijn het ook archetypische figuren die aandacht vragen voor de gevolgen van het geweld. Allen hebben ze een eigen verhaal te vertellen.

Deze virtuele tentoonstelling vertrekt van een magistraal kunstwerk om een belangrijk stuk uit onze geschiedenis tastbaar te maken. Neem de tijd om kennis te maken met de personages, om te genieten van het mooie erfgoed en om uw eigen wortels te ontdekken in de authentieke archiefdocumenten.

Wegwijs

Deze online expo over Anto-Cartes wandtapijt is onderverdeeld in zeven thema's waarover Koning Albert in zijn Troonrede spreekt. Elk thema heeft een eigen kleur.

schema van het wandtapijt met de verschillende groepen

1. De Koninklijke Familie en het Leger van de IJzer
2. Het défilé van de geallieerden
3. De militaire bevelhebbers
4. De bevolking
5. De prominenten op de balkons
6. "MENSE NOVEMBRI DIE XXII"
7. Het Paleis der Natie