De kleuren van de bevrijding
Het wandtapijt vertelt

de lezingen

22 november 1918. De Groote Oorlog is voorbij. Terwijl de laatste Duitse soldaten het Belgische grondgebied verlaten, spreekt Koning Albert I in het Paleis der Natie de Verenigde Kamers toe. De geestdrift is groot. Na vier lange jaren van bezetting en strijd kan het land eindelijk de draad terug opnemen. Maar niets is nog wat het was. België ligt niet alleen letterlijk in puin, de grondvesten van de samenleving zelf zijn verschoven. Koning Albert I beseft het. Hij maant de parlementsleden tot actie. Een nieuw België moet worden opgebouwd. "Aan het werk dus, mijne heren!"

In zeven lezingen gaat de Senaat op zoek naar dat nieuwe België. Welke wegen slaat het geteisterde land in op het vlak van de politiek, de sociale organisatie, de gezondheidszorg, het recht, de kunst? Experten schetsen zeven omwentelingen en treden in debat met het publiek. Nadien kan u telkens even bijpraten bij een broodje en een drankje.

"Aan het werk dus, mijne Heren!" - Zeven lezingen over België na de Groote Oorlog
Voorbije lezingen
30.11.2018

Prof. dr. Jan Velaers, gewoon hoogleraar rechtsfaculteit Universiteit Antwerpen, auteur van onder meer Albert I. Koning in tijden van oorlog en crisis, 1909-1934.

Een staatsgreep in Loppem? Koning Albert I en de invoering van het algemeen enkelvoudig stemrecht, zonder Grondwetsherziening

Foto's - Video

18.12.2018

Michel De Reymaeker, conservateur en chef honoraire des collections communales de la ville de Mons, et Françoise Eeckman, administrateur déléguée des Amis d'Anto-Carte

Anto-Carte - un Ymagier au XXième siècle

Foto's

29.1.2019

Prof. dr. Tammy M. Proctor, Department Head and Distinguished Professor of History, Utah State University

From Belgian Babies to UNICEF: The First World War, Children, and the Right to Food

Foto's

1.3.2019

Dr. Jean Faniel, docteur en sciences politiques, directeur général du Centre de recherche et d'information sociopolitiques (CRISP)

Les rapports de force entre le législatif et l'exécutif en Belgique depuis la Grande Guerre: renversement suite à l'instauration du suffrage universel pur et simple?

Foto's

19.3.2019

Prof. dr. Sophie De Schaepdrijver, professor European History aan de Pennsylvania State University

De emancipatorische kracht van de Groote Oorlog

Foto's

26.4.2019

Dr. Vincent Genin, docteur en histoire de l'ULiège et chercheur à la KULeuven

Les juristes belges et leur influence internationale dans le monde après la Grande Guerre

Foto's

17.5.2019

Majoor Dr. Erik de Soir, Domain Manager Human Factors & Medecine, Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie, en commandant Magali Huret, diensthoofd van de Dienst Individuele Hulp binnen het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg, Militair Hospitaal Koningin Astrid

Shellshock en oorlogstrauma's. Hoe impacteren psychische letsels de slachtoffers en de maatschappij?