De kleuren van de bevrijding
Het wandtapijt vertelt

Het wandtapijt

Honderd jaar geleden, op 22 november 1918, kwam Koning Albert I het bevrijde Brussel binnen. Zijn historische toespraak voor de Verenigde Kamers luidde na vier jaar oorlog een nieuw tijdperk in. Een regering van Nationale Unie zou belangrijke sociale hervormingen doorvoeren. Het algemeen enkelvoudig stemrecht voor mannen werd een feit.

De Senaat herdenkt deze gebeurtenis vanaf het najaar van 2018 met een interactieve tentoonstelling online en een unieke artistieke expo in zijn statige Leeszaal. De blikvanger is een uitzonderlijk wandtapijt van de Senaat, Le retour victorieux du Roi Albert à la tête de ses troupes à Bruxelles le 22 novembre 1918 (“De triomfantelijke terugkeer van Koning Albert aan het hoofd van zijn troepen, te Brussel op 22 november 1918”).

Het verbeeldt Koning Albert I te paard, die zijn troepen schouwt voor het Paleis der Natie op die 22ste november 1918. Hij wordt omringd door zijn familie en militaire bevelhebbers. Het volk juicht hem toe. Vanop de balkons van het Paleis der Natie kijken de parlementsleden en andere beleidsmakers toe.

Door zijn boeiende thematiek en de specifieke techniek, is dit kunstwerk een must voor zowel kunstliefhebbers als geïnteresseerden in geschiedenis.

Het verhaal van het wandtapijt begint in 1934. Op 17 februari verongelukt Koning Albert I in Marche-les-Dames. De Senaat beslist een wandtapijt te bestellen om de overleden vorst te eren.